top of page

Transhumance

Monique Goessen 1.jpg
Scherm­afbeelding 2024-04-03 om 22.30.32.png

Binnen het LEADER Reconnected Mergellandscha(a)p van Natuurpunt verzorgen wij tweejaarlijks een Transhumance.

 

[ Transhumance (Latijn: trans, over en humus, grond) of veetrek is de verticale verplaatsing van vee, typisch voor hoger gelegen weiden in de zomer en lager gelegen dalen in de winter. De boeren wonen in principe permanent in dalen, in vaste huizen.]

 

Al wandelend verplaatsen wij onze Mergellandkudde in het najaar van Kanne naar Altenbroek in Voeren. In het voorjaar lopen we omgekeerd van Voeren naar Riemst.  Dit neemt meestal twee dagen in beslag nemen en is toegankelijk voor publiek.

Voor het voorjaar van 2024 gaan we met een grote kudde met lammetjes wandelen op 12 en 13 april.  Op de interactieve kaart vinden jullie alle belangrijke plekken, coördinaten en adressen. (in de brief sloop een fout bij het coordinaat voor het parkeren in Voeren)

12 april wandelen we een klein stuk van het waterbekken bij de kapel van de Heilige Jozef aan de Oude Linde tot aan onze bekende slaapplek in Moelingen bij Rob Douven in de tuin.  Parkeren kan bij Boomstraat 28.

Dus LET OP, het publiek start NIET bij Altenbroek.  Het eerste stukje lopen wij alleen als herdersteam.

13 april wandelen we 's morgens weg uit Moelingen en lopen over de Maas en het Albertkanaal weer naar Hoeve Caestert.  Onderweg gaan we de kudde nog splitsen en daar is alle hulp welkom bij!

Ook onderweg hebben we hulp nodig van jullie.  Dat is de basis van de Transhumance, iedereen helpt en zorgt er mee voor dat de kudde veilig aankomt op haar bestemming.

Dus meld je aan voor deze mooie ervaring!

Voor het verslag van onze eerste Transhumance die plaatsvond op 24 en 25 november 2023, kunnen jullie al een kijkje nemen op de website van Natuurpunt Riemst via deze link.

bottom of page